Clinical SurgeryQuestion Bank

Breast and Breast Diseases

Breast and Breast Disease

 

Breast and Breast Diseases
Breast and Breast Diseases

#1 How many lobes has the breast ?

Answer :

It has 15 to 20 lobes

 

#2. What is Cooper suspensory ligaments ?

Answer :

It is a fibrous bands of connective tissue that travel through the breast, and inserting perpendicularly into the dermis of the breast

 

#3. What is the function of Cooper ligament ?

Answer :

It provides structural support to the breast

 

#4. What are the boundaries of the mature female breast ?

Answer :

Cranio-caudally – 2nd or 3rd rib to the inframammary fold at the 6th or 7th rib

Tranversely – Lateral border of the sternum to the anterior axillary line

Posteriorly – Fascia of the pectoralis major, serratus anterior, external oblique abdominal muscles, and the upper extent of the rectus sheath

 

#5 Where do you find the retromammary bursa ?

Answer :

Posterior aspect of the breast between the investing fascia of the breast and the fascia of the pectoralis major muscles

 

#6 What is the extent of the axillary tail of Spence ?

Answer :

Laterally across the anterior axillary fold

 

#7 Which changes occur in the breast during pregnancy ?

Answer :

It undergoes both proliferative and developmental maturation

It enlarges in response to hormonal stimulation

Lymphocytes, plasma cells, and eosinophils accumulate within the connective tissues

Development of the minor ducts branch and alveoli occurs

 

#8 What breast changes occur during birth ?

Answer :

Breast enlargement via hypertrophy of alveolar epithelium

Accumulation of secretory products in the lumina of the minor ducts

 

#9 Which organelles is most abundant in the breast during birth

Answer :

Endoplasmic reticulum

Mitochondria

Golgi complexes

Dense lysosomes

 

#10 What are the products of breast alveolar epithelium:

Answer :

Protein component of milk

Lipid component of milk -free lipid droplets

 

1 2 3 4 5 6 7Next page

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button