Clinical SurgeryPractical ProceduresQuestion Bank

Follow – up of Colorectal Polyps or Cancer

Follow – up of Colorectal Polyps

Follow – up of Colorectal Polyps or Cancer

Colonoscopy for Colorectal Polyps or Cancer
Colonoscopy for Colorectal Polyps or Cancer

#1 Where do the majority of colorectal cancers arise from ?

Answer :

Adenomas, which is explained by the adenoma–carcinoma sequence

 

#2 What are the two major types of polyps found in the colorectum ?

Answer :

Adenomas

Hyperplastic polyps

 

#3 Do hyperplastic polyps have malignant potentials ?

Answer : No

 

#4 How do you follow up patients with <1 cm tubular adenomas with low-grade dysplasia ?

Answer :

Patient should undergo follow-up colonoscopy in 5 – 10 years

 

#5 What clinical factors should determine timing of colonoscopy within 5 – 10 years ?

Answer :

Family history of colorectal cancer

Previous colonoscopy findings

Patient preferences

Physician’s clinical judgment

 

#6 How do you follow up patients with serrated sessile polyps <1 cm with no dysplasia

Answer :

Patients should have colonoscopy in 5 years

 

#7 Which category of patients should have colonoscopy in 3 years following complete polypectomy ?

Answer :

Patients with 3 to 10 tubular adenomas

Patients with tubular adenomas ≥1 cm

Patients with villous adenomas

Patients who have adenoma with high-grade dysplasia

Patients who have sessile serrated polyps ≥1 cm

Patients who have sessile serrated polyps with dysplasia

Patients who have traditional serrated adenoma

 

#8 What do you do patients whose follow-up colonoscopy is normal or shows only 1 or 2 small (<1 cm) tubular adenomas with low-grade dysplasia ?

Answer :

Subsequent colonoscopies should be 5 years intervals

 

#9 When will you do colonoscopy for patients who has sessile adenomas where complete removal is uncertain ?

Answer : 

Patient should have follow-up colonoscopy within 6 months to verify complete removal

 

#10 At what intervals should patients with family history of colorectal cancer have colonoscopy ?

Answer :

Individuals with family or genetic history of colorectal cancer such as HNPCC or FAP should have colonoscopy every 1 to 2 years

 

1 2 3 4Next page

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button