Clinical SurgeryPractical ProceduresQuestion Bank

Follow – up of Colorectal Polyps or Cancer

Follow – up of Colorectal Polyps

#11 What other test besides colonoscopy is used for monitoring patients with history of polyps or cancer of colon and rectum ?

Answer : Fecal occult blood test (FOBT)

 

#12 When do you start using FOBT for follow up surveillance in patients with history of colorectal polyps or cancers ?

Answer :

10 years after the last colonoscopy for patients with hyperplastic polyp

 Other groups of patients should not be followed with FOBT.

 

#13 What other services are available for individuals with family history of HNPCC or FAP

Answer :

Genetic counseling

Genetic testing

 

#14 What is the goal of follow-up after resection of the cancer of colon and rectum ?

Answer :

Identify of recurrent disease

Identification of metastases

Identification of subsequent adenomas

 

#15 Which category of patients are not usually recommended routine surveillance for cancer of colon and rectum ?

Answer :

Patients who are advanced in age

Patients who have significant co-morbidities

Patients with limited 5 year life expectancy

 

#16 What is the post operative follow up schedule for patients with cancer of colon and rectum ?

Answer :

Every 3 to 6 months for 2 years, then

Every 6 months for a total of 5 years

 

#17 What clinical services are offered to patient during routine follow up ?

Answer :

History to elicit GI and constitutional symptoms

Examination of the abdomen

Examination of the liver

Examination of the rectum

Examination of the perineum in patients who had an abdominal perineal resection

 

#18 What are the routine laboratory tests during follow up ?

Answer :

Liver function test in patients who shows symptoms of recurrence

Carcinoembryonic antigen (CEA) test

 

#19 What is the clinical significance of rising CEA during follow up ?

Answer :

It indicates hepatic or pulmonary metastases

 

#20 Which patients category is recommended to do follow up surveillance with CEA ?

Answer :

Patients who have stage II tumor

Patients who have stage III tumor

 

Previous page 1 2 3 4Next page

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button